Ekspedition til Greenfield Atomkraft project I Finland April 2019

I 2010 gav Finlands regering Fennovoima Oy tilladelse til at opføre et atomkraftværk i Nordvestfinland, omkring den nordligste spids af Østersøen. Fennovoima er et elselskab stiftet af et konsortium af finske energi- og industrivirksomheder, herunder Outokumpu Oy, Europas største producent af rustfrit stål. Værket skal hede Hanhikivi og skal opføres af Rosatom – den russiske atomgigant. Tilsyneladende har de dårlige erfaringer med byggeriet af 2 nye reaktorer ved Olkilouto værket i Sydfinland, fået finnerne til at fravælge det franske selskab Areva som leverandør af atomkraftværket. De nye Olkilouto reaktorer har været plaget af forsinkelser og budgetoverskridelser – ikke mindst efter Fukushima ulykken. De finske virksomheder valgte i hvert fald i 2013 Rosatom som leverandør, og russerne vandt altså udbudsrunden foran Areva og Toshiba. Igen – kunne man sige. For Rosatom har gang på gang vundet akraft ordrer i de seneste 5 – 10 år, ikke mindst i Østeuropa og Mellemøsten. Den nye 3.generation reaktor som russerne skal bygge ved Hanhikivi er allerede under konstruktion i lande som Tyrkiet, Egypten, Bangladesh og Hviderusland. Denne type 1200 W reaktor blev første gang koblede til elnettet i 2016 ved Novovoronezh i Rusland og gik i kommerciel drift i 2017. Da havde det taget 8 år at opføre denne nye type reaktor med passive kølesystemer, brint recombiner og andre nye sikkerhedssystemer som skal umuliggøre en Fukushima lignende ulykke.

3.Generation-Værket ved Novovoronezh under konstruktion (2011) og færdigt (2016)

Besøget ved Hanhikivi bliver anderledes end typiske Atomkraftværk besøg. Dette er et Greenfield projekt og man er stadig kun i gang med at gøre stedet klar til konstruktion. Hvorfor er det så interessant når man ikke kan se et værk? Af flere grunde: 1.Finnerne er skiftet fra fransk til russisk leverandør hvilket ikke ligefrem er åbenlyst for et vestligt land som i forvejen er meget afhængigt af Rusland. Vi skal på turen forsøge at få svar på hvorfor? 2. At de finske erhvervsfolk overhovedet vælger at bygge mere atomkraft ovenpå den gigantiske Olkilouto udvidelse som giver Finland 3,2 GW ny atomkraft, er i sig selv opsigtsvækkende. Ikke mindst fordi Finland er et land Danmark ofte og med rette sammenligner sig med. Finland har således verdens strengeste sikkerhedskrav til atomkraftværker. Er det så ikke meget dyrt at bygge et helt nyt værk? For et industrikonsortium skal det jo være en lønsom investering. Det skal turen også gøre os klogere på.