Investorens Gyldne Regel

»Man skal købe, når aktien er billig og sælge, når den er dyr«

Sådan lyder det simple råd fra verdens mest succesfulde investorer.

Alligevel er der mange, der gør noget helt andet af tre årsager.

  1. Frygt

  2. Grådighed

  3. Dovenskab i Tankevirksomhed

1. Frygt: Kan du huske finanskrisen i 1997-98 i Fjernøsten? I lande som Thailand og Sydkorea blev aktieindekser og valutaer på få måneder decimeret så værdien af dem i danske kroner faldt til omtrent 30 eller bare 20% af værdien før krisen. Selv ved disse så lave priser blev folk ved med bare at sælge, ikke mindst de fleste store finanshuse rådede entydigt til salg. 99 ud af 100 investorer ville sælge, kun galninge køber nu!. Frygten hersker.

Frygt er under visse omstændigheder gavnligt og kan redde liv. Men på aktiemarkederne er frygt et lammende handicap for den ødelægger den disciplin som er nødvendig for at holde fast i sin velbegrundede strategi

10 år efter krisen er det tydeligt for enhver at en investering i det sydkoreanske index i sommeren 1998 ville have givet overordentligt højt afkast. De få som i 1998 havde overvundet deres frygt og al den negative omtale af Sydkorea var blevet fyrsteligt belønnet.

2. Grådighed: Kan du huske dotcom boblen 1998-2000? Alle aktier som kunne sættes i forbindelse med Internettet steg og steg til så absurde priser at der i 1999 var udbredte vittigheder med at man blot skulle oprette et selskab og lave en fancy hjemmeside med masser af teknisk sludder, så kunne man børsnotere og hive millioner af dollars ind i selskabet. Mange aktionærer kunne allerede i 1999 sælge med fyrstelige fortjennester. Men der var fortsat mange flere som ville købe og kun få som solgte.

Grådigheden herskede, man ville ikke gå glip af næste dags fortjenneste.

Det var en fed fest og kun få var villige til at forlade festen i tide.

De fleste af os kan nok huske hvordan det gik efter marts 2000. Dotcom aktierne røg i frit fald og de fleste aktionærer mistede alt hvad de havde investeret (spekuleret) i dem. Jeg kender ikke en eneste af disse aktier som er steget siden. (Google blev vel at mærke først børsnoteret i 2004)

3. Dovenskab i Tankevirksomhed: I praksis behøves selvsagt en del analyse for at vurdere hvornår en aktie er billig og hvornår den er dyr dvs. at gøre sig tanker om hvor meget selskabet bag aktien egentlig er værd. I princippet er det ikke anderledes end når man skal købe en brugt bil men i praksis vil et selskab være lidt mere komplekst at vurdere værdien af end en brugt bil. Det er ikke nogen videnskab hvor man kommer frem til et eksakt resultat men ikke desto mindre er den vedvarende disciplin med at værdisætte et selskab sin vægt værd i guld for den tvinger èn til at stille spørgsmål og gå bag om tallene. Den tvinger èn til at tænke over selskabets forretning og med Warren Buffetts ord:

Jo mere man tænker over selskabers forretning

des større er sandsynligheden for at man tjener penge på at investere i aktier.

Derfor: For at kunne følge den gyldne regel er det vigtigt at man gør sit hjemmearbejde grundigt, har hovedet med sig og at man distancerer sig følelsesmæssigt fra børsernes hektiske op- og nedture.