Investortur til Sydkorea

UPstream Invest tager investortur til Sydkorea for at se nærmere på investeringsmuligheder i landet indenfor power elektronik og batterier. Ligesom Japan er Sydkorea meget stærke på batterier. Men begge lande har også været svære at investere fokuseret i som f.eks. indenfor de brancher som UPstream Invest ser på. Det hænger sammen med en virksomhedsstruktur domineret af meget store og alsidige konglomerater (i Sydkorea de såkaldte ”Chaebols”) som ofte fremstiller alt muligt forskelligt – lige fra hårde hvidevarer, over chips til skibe og stål.

Denne struktur er dog under opblødning og forandring i Sydkorea, ikke mindst fordi ”slagskibe” som Samsung Electronics og LG Chem har haft overvældende global succes med at fokusere på få kerneområder. Dette var en udvikling som tog sin spæde start da landet i 1997-98 blev kastet ud i en voldsom finansiel krise. Samsung Electronics begyndte at omstille sin virksomhed til at fokusere benhårdt på 3 kerneområder, fladskærme, RAM chips og mobiltelefoner. En efter en udkonkurrerede de modstandere som japanske Toshiba, tyske Infenion (som gik ud af RAM branchen), amerikanske Motorola, finske Nokia osv. Også de hjemlige konkurrenter som Daewoo og Hyundai blev efterladt i støvet. Førstnævnte gik helt konkurs mens sidstnævnte som bekendt overlevede ved at fokusere på biler. Siden er Samsung Electronics også gået ind i hjertet af IT revolutionen, ved at fokusere på processor CPU chips og her har man gjort Intel rangen stridig som verdens største computerchip producent. Således leverer Samsung CPU chips til Apple smartphones.

LG Chem gør sig bl.a. indenfor batterier og er et af de selskaber som vi har i kikkerten da det godt kunne indgå i UPstream Porteføljen. Selskabet er dog en gigant med 150 mia. kr. i omsætning og 15 mia.kr. i overskud. Det gør sig således heller ikke kun på batterier men også indenfor forbrugerelektronik og medicinal. Men virksomheden er meget stærk indenfor grundlæggende kemi og know-how for batterier og villigheden til at dyrke denne styrke skal man ikke undervurdere. Sydkoreanere har gang på gang vist at de på nøje udvalgte områder er formidable til at udkonkurrere japanere og kinesere.

Samtidig er Sydkorea dog stadig et ret lukket land for fremmede og investorer, i hvert fald i forhold til Kina. Børsregler er mere stramme og det er ofte svært at få informationer fra virksomhederne. Gennemsigtigheden er simpelthen ikke så god som i Kina. Men forhåbentlig kan rejsen dertil åbne op for nyttig viden om investeringsmuligheder i landet.