Studsvik AB

Studsvik AB har rødder helt tilbage til 1947 hvor det statsejede AB Atomenergi grundlagdes til at drive atomkraftværker i Sverige. Først i 1987 tog man navnet Studsvik, i 90’erne afhændede staten aktierne og i 2001 noteredes Studsvik på Børsen i Stockholm.

Studsvik har i denne lange årrække udviklet sig til en specialist i serviceydelser indenfor atomkraftbranchen, specielt affaldsbehandling, sikkerhed og driftoptimering. Problemer ved behandlingen af det radioaktive affald har været og er stadig hovedskytset for modstandere af atomkraft. Studsvik er opvokset med de høje krav til miljø som har hersket i Sverige i årtier og dette er bl.a. grunden til at selskabet idag har en misundelsesværdig global førerposition indenfor behandling af radioaktivt affald.

Atomkraft er desuden bedre end sit ry. En moderne reaktor kan levere ligeså meget elektricitet som tusindvis af vindmøller og udleder ikke mere kuldioxid (CO2) end disse. Det er en af grundene til at atomkraft nu oplever en renæssance specielt i England og USA der desuden gerne vil begrænse deres afhængighed af import af fossile brændstoffer fra (politiske fjender som) Rusland og Mellemøsten. Studsvik investerer nu kraftigt for at betjene denne voksende appetit.

Konkurrenter: Areva, Energy Solutions, offentlige instancer.

Studsvik er noteret på Børsen i Stockholm

Læs mere om atomkraftens renæssance i denne artikel bragt i Aktionæren marts 2008

Mere på www.studsvik.com