USEC (United States Enrichment Company)

USEC (United States Enrichment Corporation) forsyner atomkraftværker med brændsel, nærmere betegnet beriget (enriched) uran. I naturligt uran er der kun 0,7% af den ustabile 235U-isotop som er den der nemt kan spaltes og dermed levere energi. V.h.a. industrielle processer der baseres på henholdsvis diffussion og centrifugering, beriges uran til at indeholde f.eks 3% 235 isotoper. Omtrent 99% af atomkraftværkerne i verden behøver beriget uran og kan ikke holde kædereaktionen igang med naturligt uran.

Atomkraft er bedre end sit ry. En moderne reaktor kan levere ligeså meget elektricitet som tusindvis af vindmøller og udleder ikke mere kuldioxid (CO2) end disse. Det er en af grundene til at atomkraft nu oplever en renæssance specielt i England og USA der desuden gerne vil begrænse deres afhængighed af import af fossile brændstoffer fra (politiske fjender som) Rusland og Mellemøsten.

Som USAs eneste virksomhed der beriger uran, nyder USEC derfor pludselig stor politisk velvilje og har senest optaget meget gunstige statslån med lang løbetid til at finansiere en ny fabrik. Denne fabrik som benytter centrifugatorer er et gigantisk projekt som vil koste ca. 4 mia. US$. Ledelsen mener at den er alle pengene værd fordi den vil reducere energiforbruget (som er den største omkostningspost for USEC) til en brøkdel af hvad de nuværende diffussionsfabrikker bruger. Det er planen at den nye fabrik skal kunne tages i drift i år 2012 og det burde medføre markant forbedret bundlinje for selskabet idet der hermed spares 90% på elektrisk strøm hvilket er en hovedudgift for USEC . USEC har haft overskud hvert år i de sidste 5 år.

Konkurrenter: Areva, Urenco.

USEC er noteret på New York Stock Exchange under symbolet: USU

Læs mere om atomkraftens renæssance i denne artikel bragt i Aktionæren marts 2008

Se mere på www.usec.com