Elektrificering – en ny megatrend

For nylig skrev DSB’s adm. Direktør Flemming Jensen en kronik i Politiken hvor han redegjorde for hvorfor han mener at togdrift har en betydelig plads i fremtiden. Han slutter med følgende konklusion: ”Det er når jernbanen ikke følger med den teknologiske udvikling, den sakker agterud. Det er de store, dyre og krævende investeringer, der giver jernbanen ny succes og flere kunder”. Tidligere i artiklen fortæller han om allerede underskrevne og kommende indkøb af eldrevne toge og om elektrificering af de danske hovedstrækninger.

Han og DSB’s bestyrelse kommer også med en vision om at DSB skal kunne eksistere uden statstilskud i 2030. Den slags snak har ikke været hverdagskost i DSB i mange år. Men det er også interessant fordi det gør op med en stædig myte her til lands om at togdrift hører fortiden til og at fremtiden tilhører selvkørende elbiler osv. I virkeligheden kan de teknologiske stormskridt der sker i disse år indenfor stærkstrømschips bedre udnyttes af tog end af biler. Dette ses mest tydeligt i Kina som på 15 år har udbygget sit jernbane netværk med 20.000 km højhastigheds skinner, der for størstedels vedkommende ligger på planerede betonramper. Dermed opnås en næsten svævende fremdrift for togene – uden rystelser. Dette er og bliver togets berettigelse – at det er den transportform der har den mest optimale kombination af fart, energieffektivitet og skånsomhed mod miljø, både i form af støj og forurening. På skinner ruller vognene bare bedre. Når først skinnerne er lagt ud, kan man relativt billigt opsætte master og kabler langs dem. Og så kan elektrisk energi sendes ud billigt og rigeligt – styret af stærkstrømschips så sikkerheden er helt i top. Leveret af atomkraft, naturligvis – grøn energi 24/7 i ubegrænsede mængder.

Kina viser således også her silkevejen ind i det 21.århundrede og de virksomheder som bedst kan levere varen – eldrevne køretøjer – kommer til at fortsætte med at vokse de næste 10 år ligesom de har gjort i de foregående. Dvs. 10-dobling på top- og bundlinje og ligeså med aktiekursen. Navnene er Tianneng Power og CRRC Timeselectric og de udgør tilsammen over 25% af UPstream Porteføljen.